Selecteer een pagina

Jong geleerd, oud gedaan

1 september 2022

Eigenlijk wist ik het al toen ik 10 was, hoe belangrijk het is om je eigen pad te volgen. De afgelopen jaren is dit nog duidelijker geworden en ben ik hier nog meer naar gaan leven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen geluk heb gevonden en daar ben ik heel dankbaar voor.

Aquino

Toen ik 10 was, ging ik samen met mijn ouders en mijn twee jaar oudere broer naar introductiedagen bij middelbare scholen in Leiden, zodat mijn broer kon beslissen naar welke school hij wilde gaan. In plaats van dat hij zijn beslissing nam, nam ik die echter voor mezelf. Ik was mee geweest naar twee middelbare scholen en wist meteen: over twee jaar wil ik naar het Aquino College aan de Mariënpoelstraat (dat later Bonaventuracollege werd). Mijn broer was er op dat moment nog niet over uit, maar nam uiteindelijk dezelfde beslissing.

Twee jaar later kwam het officiële keuzemoment en, eigenwijs als ik toen al was, koos ik inderdaad voor het Aquino College, ondanks dat 90% van mijn klasgenoten ervoor koos naar het dichterbij gelegen Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp te gaan. Aan het begin was dat even pittig, want het betekende dat ik regelmatig alleen door weer en wind door de polder moest fietsen en dat ik op een school vol onbekenden kwam, maar het was uiteindelijk de juiste beslissing voor mij. Deze leerde mij dat het loont om niet altijd de meute te volgen en te gaan voor je eigen geluk.

 

Andere keuzes

In de jaren die volgden, zette ik de trend voort. Anders dan anderen van mijn leeftijd koos ik ervoor:

  • geen krantenwijk te nemen en niet te gaan vakkenvullen, maar op mijn 12e te beginnen met het geven van zwemles aan kleine kinderen en daarnaast mee te helpen op de camping van mijn ouders;
  • niet uit te gaan, maar mijn geld te sparen, zodat ik op mijn 16e een brommer kon kopen en niet meer door de polder hoefde te fietsen;
  • niet te drinken of te roken (in eerste instantie, omdat mijn ouders dan mijn rijbewijs zouden betalen, maar ook vandaag de dag nog, omdat ik de toegevoegde waarde er niet van zie en ik het (op een paar kleine uitzonderingen na) niet lekker vind);
  • niet op kamers te gaan en jarenlang te gaan studeren, maar een particuliere, praktijkgerichte, korte hbo-opleiding bij Schoevers te volgen;
  • op mijn 19e direct fulltime aan het werk te gaan als supportprofessional;
  • een aantal maanden daarna mijn eerste (nieuwe) auto te kopen – een knalgele Peugeot 107;
  • mezelf op datingsites te begeven, waar ik in 2008 Bastiaan, de liefde van mijn leven, leerde kennen, met wie ik nog steeds heel gelukkig ben en inmiddels 6 jaar getrouwd ben;
  • onze hond, Mila, te kopen, die met goedvinden van mijn toenmalige werkgever mee mocht naar kantoor;
  • een leven zonder kinderen te leiden, zodat wij al onze (vrije) tijd en aandacht aan elkaar kunnen besteden.

Virtual Assistant

Begin vorig jaar heb ik de keuze gemaakt om een opleiding tot Virtual Assistant (VA) te volgen bij VA School. In eerste instantie was dit puur uit interesse en als back-up plan, maar uiteindelijk heb ik toch hun slogan ‘Feel the joy and believe in your own magic’ gevolgd en de sprong in het diepe gewaagd door mijn baan in loondienst op te zeggen om VA te worden. Per 1 augustus 2021 heb ik Melis Support opgericht en per 1 oktober 2021 ben ik fulltime als ondernemer/zelfstandige verdergegaan.

Tot nu toe is dit een van de beste beslissingen geweest die ik heb genomen. Ik kan terugkijken op een succesvol jaar, waarin ik het geluk heb gehad alleen maar leuke opdrachten te mogen uitvoeren voor dankbare, diverse opdrachtgevers. Mijn agenda was vrij snel gevuld met heel afwisselende werkzaamheden: het ene moment werd mij gevraagd te bellen naar diverse supermarkten om na te gaan of er 5 pakken van een bepaald soort skyr aanwezig waren en het andere moment werkte ik de opnamen van interviewverslagen in #MeToo-onderzoeken uit.

Zoals ik bij de oprichting van Melis Support hoopte, doe ik wat ik leuk vind en waar ik goed in ben, waar ik wil, wanneer ik wil en voor wie ik wil. Daarnaast heb ik me kunnen focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling, met als resultaat dat ik erachter ben gekomen dat ik hoogsensitief (HSP) ben en ik op een betere manier naar mezelf en situaties heb leren kijken.

Levensles

Wat ik (vooral de afgelopen jaren) heb geleerd, is: door jezelf te zijn en dichtbij jezelf te blijven (authentiek te zijn) en je eigen pad te volgen, voel je je niet alleen gelukkiger, maar trek je ook de dingen en mensen aan die bij je passen. Oftewel, zoals een quote luidt die ik in mijn tienerjaren ergens las en waar ik me nog steeds goed in kan vinden:

Be yourself. There are plenty of others.

Samenwerking

Heb je na het lezen van deze blog interesse in een samenwerking? Voel je vrij mij te bellen, WhatsAppen of mailen, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.