Selecteer een pagina

Waarom ik me altijd al anders voelde

19 mei 2022

💡Een aantal weken geleden werd ineens duidelijk waarom ik me altijd al anders gevoeld heb.💡

Ik had de term al vaker gehoord, maar had nooit gedacht dat het een eigenschap zou zijn die ik zou bezitten. Totdat ik een aantal weken geleden besloot om een deel van het geld dat ik maandelijks opzij zet voor eventuele kosten, te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik nam contact op met een coach die mij zou kunnen helpen beter om te gaan met de minder leuke kant van mijn perfectionisme en vond deze in Danny Maas.

Al tijdens ons intakegesprek bracht hij me veel nieuwe inzichten. Hij liet me op een andere manier naar situaties en mezelf kijken. Het meest verhelderende van ons gesprek volgde echter naderhand, toen ik weer thuis was. Vlak voordat ik wegging, vroeg hij mij of ik wellicht hoogsensitief ben, een hoogsensitief persoon (HSP). “Nee hoor”, zei ik, “niet dat ik weet.” Ik had mezelf immers nooit als gevoeliger dan anderen ervaren (en had stiekem een lichte afkeer tegen het woord hoogsensitief ontwikkeld, mede omdat het in mijn ogen de laatste tijd een soort modewoord leek te zijn geworden en ik de term HSP in mijn onwetendheid in het rijtje van ADHD, ADD en dergelijke had geschaard). Hij daagde me uit om toch eens een online test te doen.

Diezelfde avond Googelde ik “HSP test online” en deed ik de test. En warempel, hij had gelijk. Ik wist niet direct of ik daar nou blij of verdrietig van moest worden. Enerzijds werd mij in één klap duidelijk waarom ik me altijd anders gevoeld heb, maar anderzijds voelde het alsof ik een afwijking had.

In de weken die volgden, ging ik door een soort rouwproces heen. Alles wat ik tot dat moment had meegemaakt en over mezelf dacht te weten, bleek anders te zijn. Om meer over hoogsensitiviteit te weten te komen en mezelf beter te leren begrijpen, luisterde ik op aanraden van mijn coach in de auto een boek van de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron. Ik leerde dat het geen ziekte of stoornis is, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt, en ontdekte (soms samen met hen) dat ook anderen in mijn omgeving hoogsensitief zijn. Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. HSP’s beleven geur, smaak, gevoel en/of geluid intenser en merken meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming.

Ik sprak erover met mijn man, enkele opdrachtgevers en mijn coach en ging mijn leven door een (andere) bril bekijken. Ik ontdekte dat ik me al die tijd anders voelde, omdat mijn brein prikkels en emoties op een andere manier verwerkt, waardoor ik deze intenser ervaar, gevoelig ben voor stemmingen van anderen en sfeer, op drukke dagen de behoefte heb me terug te trekken, niet goed tegen drukte en lawaai kan en anderen graag wil helpen en mezelf daarbij soms vergeet. Daarnaast geniet ik intens van (de kleine) dingen, heb ik een sterke intuïtie en doorzie ik sociale processen snel, voel ik me snel verbonden met anderen, heb ik vaak aan een half woord genoeg, heb ik oog voor detail, ben ik alert op risico’s en gevaren, voel ik snel aan waar hulp nodig is en span ik me er extra voor in om alles goed te laten verlopen. Ik snapte eindelijk waarom mensen regelmatig tegen mij zeiden: “Ach, laat je niet zo kennen!” of: “Maak je niet druk!

Toen ik er eenmaal achter was wat maakt dat ik hoogsensitief ben en dit gegeven had verwerkt, bereikte ik stadium 5 van mijn rouwproces: aanvaarding. Zo erg was die eigenschap immers niet. In mijn werk komt deze zelfs goed van pas en zorgt deze ervoor dat ik kan presteren op de manier zoals ik dat nu doe en in het verleden heb gedaan. Daarnaast was ik nog steeds dezelfde persoon, niet beter of slechter dan een ander. Weliswaar anders, maar niet meer als enige. Wat een opluchting.

Diep van binnen wist ik dit allemaal al. Ik kon het alleen pas duiden toen mijn coach mij een duwtje de juiste richting in gaf.

Herken je de kenmerken die ik hierboven noem in jezelf of in een ander? Wellicht is het voor jou of die ander dan ook tijd om eens zo’n online test te doen. Ik kan het van harte aanraden.